rollingsztorik

Volt ez még így se...közösségi közlekedés tömegközlekedés retro Budapest BKK BKV VT Arriva

Az elkövetkezendő hétvége (június 22 - június 25) a teljes forgalmi felfordulás jegyében zajlik majd. Azt már lassan, de annál nehezebben kezdi megszokni az utazó tömeg, hogy a 3-as metró vonalán pótlóbuszok közlekednek. Azzal már nehezebben birkóznak meg az utazók, hogy a négyeshatos vonalán is ez a helyzet... Ezt most még megfejeli a hétvége világra szóló repülős show-ja, a Red Bull Air Race világbajnokság hétvégi programja is, útlezárásokkal, forgalom eltereléssel, pótlóbuszokkal... De más helyeken is lesznek forgalmi változások a fővárosban. 

A változásokról részletesen ITT (katt!) tájékozódhat a szerencsétlen utazó, aki még nem ment el nyaralni!  

Megnyugtató, hogy nem kell keresgélni utazás közben, mert a közösségi közlekedési változásokról személyre szabott információk érhetők el a www.bkkkinfo.hu oldalon, folyamatosan frissülő információkkal. 

Akit mégis nagyon megviselne az utazási helyzet az a képek segítségével röppenjen vissza az időben, egy kis retró túrára. Meggyőződhet róla, hogy volt ez még így se, hajdanában, danában... mégis túléltük! (vigyorgok) Itt vagyunk - ma is...

 

közösségi közlekedés tömegközlekedés retro Budapest BKK BKV VT Arriva

 

 

közösségi közlekedés tömegközlekedés retro Budapest BKK BKV VT Arriva

közösségi közlekedés tömegközlekedés retro Budapest BKK BKV VT Arriva

közösségi közlekedés tömegközlekedés retro Budapest BKK BKV VT Arriva

(fotók: Fortepan, MTI, magán személy)

Ha van mesélni valód, ne fogd vissza magad! Írj! Ide: rollingsztorik@gmail.hu

A facebookon is találkozhatunk! ITT (katt!)

Tovább
0

Le a banyatankokkal!Új mozgalmat készül indítani L. Anikó a facebookon. 

Egyelőre még konkrét neve nincs, most még csak az előzetes marketing felmérést végzi különböző csoportokban. 

Nagy az ő fájdalma! 

Zaklatják a buszon, zaklatják a villamoson is. Nem, nem perverz pasik, nem! Az öreglányok a banyatankjukkal!

Ezekkel, ni:

banyatank tömegközlekedés nyári szünet rolling sztorik

Mert húzzák, vonják, löködik! Rá a lábára, neki a fenekének, de telibe!

..éssss! Mindezt csúcsidőben! Mert a nyugger az nem ér rá akkor vásárolni, amikor az egyszerű polgár már elment a munkába, iskolába vagy elvitte az oviba a gyereket! Neki (már mint L. Anikónak) az lenne a javaslata, hogy írjanak petíciót a BKV-nak, hogy csináljanak demográfiai menetrendet.  Szabják meg, hogy aki nyugdíjas az a nap melyik szakában veheti igénybe a tömegközlekedést. 

Akadt is támogatja bőven!

banyatank tömegközlekedés nyári szünet rolling sztorik

Néhány gyöngyszem a vitából:

"Jajj,de jó ezeket olvasni, megnyugtat,hogy nem csak engem találnak meg..

Rengeteg ilyen sztorim van, valahogy engem is megtalálnak az ilyenek..csak néhány:

 

Eset 1: beáll a busz a megállóba, volt vagy 10 ember aki fel akart szállni, bőven lett volna hely mindenkinek,de a nyugger úgy tolakodott,mintha az élete függne tőle..szóval ez csak a tipikus.. "néni" - lila haj, kb 4-5 tonna festék rajta, meg bot mert neki fáj a lába (kivéve ha a busz után kell futni) és elkezdi kirángatni a fülemből a fülhallgatót és elkezd ordibálni,hogy azonnal álljak fel mert én fiatal vagyok ő öreg stb.. mondom neki tök szépen : ne tessék haragudni,de épp kórházból jövök és nem vagyok túl jól.. de a nő nem hagyja abba tovább ordít így már mindenki engem nézett, és olyanokat vág a fejemhez,hogy azt hittem mentem összepisálom magam.. erre mondtam neki,hogy elősször is én szépen szóltam magához, elvárnám én is ezt, másodszor meg akkor nem fájt a néni lába mikor sminkelni kellett? erre a mamesz tovább ment, mert mily meglepő a forgó után is van busz.. különösebb nem érdekelt tovább..

De jajj annyi ilyen sztorim van mert elég sokat buszozok :D"

 

"Helyes! Csináljátok! Csatlakozom! ezeket akciónyugdíjasoknak hívjuk :) Ne akciózzanak csúcsidőben!"

"Buszvégen ülök. Bambulok ki az ablakon, mellettem meg szépen gyűlik a tömeg, telik meg a busz. aztán bejön a villamos is. 70 fölötti nyanya előreszegezi a járókeretet (!) és komoly olimpikonokat megszégyenítő százas sprintet levág.... Egészen a buszig. Ott hirtelen koppan a járókeret négy lába, mámika rároskad, öregszik még vagy 10 évet hirtelen és elkínzott arccal, halálhörgéssel, egyéb színpadi kellékekkel vergődik fel a két lépcsőfokon...

És természetesen puszta véletlenül addig támaszkodik egy ücsörgő vállán, míg az megunja és átajda a helyét..."

"véletlenül nem találtam jóleldugott belső helyet az ablaknál és képes verni egy kőkemény, bőrönd szerű, vasalt sarkú retiküllel verni a vállam miközben telózok. Eleve lefele nézek, na. Én meg csak rámosolyogtam és sikerül úgy löknöm a bőröndkéjét, hogy mellkason vágja magát vele :)"

A fentebb előfordult helyesírási hibákért én kérek elnézést, mert nem én írtam - csak másoltam...

Egy szó mint száz, a helyzet a nyuggerekkel immáron tarthatatlan! Petíció megy, mozgalom beindul, lehet, hogy az lesz a neve, hogy "Egymillióan a banyatankok ellen!", de lehet, hogy más. Az ötletelés még folyik, s minden a lájkok számától függ. A megoldásra többféle alternatívát is találtak. Legyenek külön nyugger járatok, a metrópótlók mintájára, szám helyett "BNY" megkülönböztető jelzéssel. ( A félreértések elkerülése végett a BNY jelzés nem azt jelentené, hogy "b@szd meg Nyanya! Nem is azt, hogy "b@szd meg Nyugger", hanem azt: Busz Nyugdíjasoknak.. A második variáció az lehetne, hogy csúcsidőben csak az első ajtón lehetne felszállni, a sofőrnek kellene kiszűrni a nyuggereket, nyugdíjas igazolvány alapján és nem felengedni a buszra, csak a meghatározott időben.

Ezt meg KELL oldania a BKV vezetésének, mert ha nem lépnek, akkor a Banyatank Ellenes Csoport lép majd tovább! Egészen a fővárosig, ha kell a kormányig... de egyelőre még a helyzet képlékeny, bármi előfordulhat, minden a lájkok számától függ... - összegezték legutóbb.

  Kovácsné, Stosszer Aranka nyugdíjas, mellékállású Nagymama is hozzászólt a vitához:

"Édes gyerekeim! Értem én a ti nagy problémátokat, nincs is ezzel baj! De mi lenne mondjuk, ha nem tetszik a busz vagy a villamos, esetleg mennétek biciklivel? Vagy gyalog? Ha kicsit edzenétek, menne az hosszabb távon is!"

Lehurrogták. De Sörös Nagy Vili bá' teljes mellszélességgel kiállt Aranka mellett:

"Haggya csak haggya, drága Aranka! Petíciózzanak csak petícíózzanak! Mi meg majd sajnos nem tudjuk elvállalni a gyereket a nyári szünetben, mert ugye hogy vigyük el őket valahova? Külön busszal? Oldják meg ők a nyári szünetet meg a gyereket! Külön lófaxal, banyatank nélkül!"

Na erre már nem reagált senki, igaz nem is lájkolták... 

Most nem lehet tudni, hogy csak fegyverszünet van vagy vége a háborúnak is?

via GIPHY

Van hasonló történeted? Szívesen elolvasnám! Ide írj!:

rollingsztorik@gmail.hu

 

Tovább
4

...és jött a busz...Van-e valaki, akinek ne lenne legalább egy gördülő története?

 Olyan, ami vonaton, buszon, villamoson, metrón, taxiban vagy saját autóban ülve esett meg vele? Éppen akkor, amikor négy vagy több keréken utazott, pontosabban, gördült valahonnan valahova? 

 Robinak, a sarki hentesnek a szerelem hullott az ölébe a 6-os villamos lépcsőjéről, a szó szoros értelmében. Sárikának ugyanis a lépcsőbe akadva letört a cipősarka. Eközben a villamos meglódult előre, Sárika meg dőlt - hátra... Meg sem állt volna a földig, ha nem toporog ott mögötte a Robi, aki elkapta. Olyan alaposan, hogy ezt követően, öt közös gyermekük is született. Hát hogyne! Hiszen őket az élet meg a villamos is egymásnak teremtette!

 Flórát hatan zsebelték ki a 6-os villamoson, fizetésnapon... Nóri néni a bokáját törte, mikor a troli ajtaja odacsukta a kabátja szárnyát és úgy indult tovább... az iszákos Lalika a kis Lalit, Józsi bá' meg a Zombi kutyát felejtette a buszon... Szerencsére meglettek a végállomáson. A sofőrök és a rendőrök felváltva pesztrálták őket.. 

Nekem is vannak gördülő történeteim.

gördülő történetek autóbusz villamos troli metró vezetők utasok BKK VT Arriva tömegközlekedés közlekedési reality

A családunk élete jobban összefonódott a tömegközlekedéssel, mint a budai fonódó villamos hálózat Budapesttel. Sőt! Még bele is gabalyodott, de az már egy másik történet... (egyszer majd azt is elmesélem - talán...) 

A Papáról meg az ő villamosáról már írtam egyszer, korábban. Ahhoz, hogy értsd, érezd azt a feelinget, csiít ami a családunkban működik, jó azt is ismerni. (A történet ITT olvasható. KATT!)

Egy időben sokat buszoztunk a gyerekkel. Egyedül voltam. Egy keresetből kellett mindent előteremtenem. A lakás rezsijét, az óvodai költségeket, a ruházkodást, az ételt, italt, cipőt, ruhát, szórakozást... Így aztán spórolni kellett ott, ahol csak tudtam. Esős, hideg vasárnapokon, mikor nem lehetett menni a játszótérre, buszoztunk. Vittünk vizet meg szendvicset, aztán mentünk. Végállomástól végállomásig, ahogy csak adódott. Jó volt. Bennem előjött az a régi, meghitt érzés, hangulat, mikor a Nagyival a Papa vezette villamossal róttuk a köröket az újpesti Megyeri csárda és a Nyugati Pályaudvar között, csilingelve...  

A buszozást imádta a gyerek. Megismertük az egész várost, s mindig történt valami érdekes. Esküszöm, jobb volt mint az állatkert. Így tanult meg a kisfiam számolni is. Mindig kérdezgette, melyik busz hányas, merre megy... Aztán szépen összerakta a számsort magának.  Mire iskolába ment, már százig elszámolt, hibátlanul. Nyolcévesen egyedül eltalált bárhová a városban. A felnőtteknél is szabályosabban közlekedett. Csak ajánlani tudom ezt a programot egyedülálló anyukáknak. Hasznos és hatásos. 

gördülő történetek autóbusz villamos troli metró vezetők utasok BKK VT Arriva tömegközlekedés közlekedési reality

Aztán teltek, múltak az évek. A gyerek felnőtt, diplomát szerzett, majd állást keresett... Keresett, keresgélt - aztán nem talált... Pedig a hivatás, amire készült, hiány szakmának számít - elméletileg. A valóságban azonban minden diplomához kötött hely be van töltve. A kiírt álláspályázatokat mindig valaki más nyeri el. A más, akiről utólag mindig kiderül, hogy a pályáztatók egyikének, másikának fia, lánya, Macája, de legalábbis üzletfele, jó ismerőse... Hja, a nagy magyar valóságban rögös út vezet a boldoguláshoz... csak egyeseknek van simára kövezve... 

Állásinterjú, állásinterjút követett - sikertelenül. Az én vidám, szép fiam pedig egyre komorabb, borúsabb lett. Vergődött, mint a partra vetett hal. Rossz volt nézni, ahogy egyre jobban belegabalyodott a hálóba, amit újra és újra rádobtak. Mert - ahogy ő elmondta, arra, hogy mit tud valójában, nem igazán voltak kíváncsiak a felvételiztetők. Viszont profin alkalmazták az ember megalázásának rafinál, nem kifejezetten HR-es technikáit.  Éreztem, hogy baj lesz. Lett is. Egy napon úgy robbant be a lakásba, hogy az összes ablak beleremegett. Hozzám sem szólt, csak összekapkodott egy-két dolgot, aztán elviharzott. Mint később megtudtam, az borította ki végleg, hogy az egyik intézmény, kis kopasz és gnóm vezetője a több éves szakmai gyakorlatot kérte rajta számon. Majd ezt követően felvette hajdani főiskolai társát, aki a leggyengébb volt a csoportban. Még helyesen írni sem nagyon tudott, talán még a diplomáját sem kapta kézhez, szakmai gyakorlata neki sem volt. Viszont jó segge - az volt. Így aztán alkalmasnak találtatott. A későbbiekben igen gyümölcsöző viszonyt ápolt az idősödő, kis kopasz, gnómmal. Hááát... nekik legyen mondva..

gördülő történetek autóbusz villamos troli metró vezetők utasok BKK VT Arriva tömegközlekedés közlekedési reality

Nálunk eközben... eljött a nap amikor a fiam ragyogva közölte:

 - Voltam vizsgázni. Sikerült! Felvettek! 

Mint kiderült, a PAV II.-es vizsgája lett sikeres, ami autóbusz vezetőknek szükséges, így mivel már több éve vezetett személyautót  balesetmentesen, elkezdhette a tanfolyamot a VT Arrivánál, ahol egyidejüleg, biztos állást, jó fizetést is kapott.

A hajánál fogva húzta ki magát az értelmiségi HR-esek gerjesztette dugóból. Pályát módosított.

Jó húzás volt .Az a tanfolyam, amit a cég biztosított közel egy millióba került volna magánszemélyként. Soha nem tudtuk volna megfizetni. Amikor első útjára indult, megkérdeztem:

- Jól érzed magad fiam?

Bólintott.

- Gyerekkoromban úgy is mindig buszvezető akartam lenni. Az lettem. Helyemen vagyok.

- Jut eszembe, Anyu! - fordult vissza elmenőben. - Azt ígértem régen neked, hogy full extrás Mercedes lesz a fenekem alatt harmincéves koromra... Van. Gyere le holnap a buszmegállóba... viszlek egy kört!

Lementem. Hajnalban, az első buszhoz...

...és jött a busz...

...a fiam vezette!!!!!

Esküszöm, láttam a Papát a korai felhők fölött. Könnyesen mosolygott -akárcsak én a megállóban...

(fotók: BKK, VT Arriva, Facebook)

Tovább
0

rollingsztorik

blogavatar

Közlekedési reality.

Legfrissebb bejegyzések

Utolsó kommentek