Csak jövök-megyek és egyszercsak mit látok a buszmegállóban? Plakát és ronda, amatőr grafiti helyett - mesét, meséket. Pár perc alatt olvasható kis történeteket, magányosságról, családról, lakáséttremről, kávéillatú fiúkról, családról, rólam, rólad, rólunk...

Nem bírtam ki, hogy ne fényképezzem le!

Kellemes meglepi!

Mi is ez? Pálya művek, amik az "Álljon meg egy novellára!" című pályázatra íródtak.

Novellák, amiket a legjobbnak ítélt a Grecsó Krisztián író vezette zsűri ebben az évben JCDecaux Hungary novellaíró pályázatán. 

Magyarország piacvezető out-of-home médiavállalata az idén is arra törekedett, hogy tartalmasabbá és kellemesebbé tegye a buszra és villamosra várás perceit – ezért hirdette meg tavasszal újra az irodalmi kezdeményezést. 

 

„A 2017-ben beérkezett 2500-nál is több, 3 800 novella érkezett az idei kiírásra, ráadásul a mezőnyt a tavalyinál is magasabb színvonal jellemezte” – mondta el Samu Tímea, a JCDecaux Hungary vezérigazgatója. Úgy vélte, a kezdeményezéssel a JCDecaux nem csupán igényes kultúrához segíti hozzá az utazóközönséget, hanem azt is sikeresen bizonyítja, hogy a citylight egy élő és sokoldalú médium. Összehasonlításképpen elmondta, hogy 2017-ben közel egymillió olvasóhoz jutottak el a legjobb alkotások.

 

Az idei nyertesek:

  1. helyezett: Ecsédi Orsolya Lakásétterem című művével
  2. helyezett: Till Zsóka Fékezett habzás című novellájával
  3. helyezett: Balázs Attila Szoboravatás című írásával

Ecsédi Orsolya eddig ifjúsági regényeiről és meséiről volt ismert. A második helyezett Till Zsóka ellenben sohasem írt: neurológusként dolgozik. A harmadik helyezett Balázs Attila egy PR-ügynökség marketingese jelenleg, korábban viszont nyelvészetet tanult.

 

Az eredményhirdetésen az első három helyezett pályaművét - melyet a Magvető Caféban tartottak - Mácsai Pál színművész olvasta fel. Az első helyezettnek 300, a második 200, a harmadik pedig 100 ezer forint jár a díj mellé. Az eddigiektől eltérően ebben az évben különdíjat is kiosztottak: a Líra Kiadó elismerésében Pölzman Péter Tájékoztató című írása részesült. Péter idegenvezető és háromgyermekes apuka, aki saját bevallása szerint lopott órákban szokott írni.

 

A pályaművekre a közönség is szavazhatott a  JCDecaux honlapján.(katt)

 

A közönség díját Deák Virág nyerte A kávéillatú fiú című novellájával.

 De jó ezt látni a közlekedőknek! :-))))