Most olvasom, hallom, hogy a nyári szünetben felújítják a 4-es 6-os villamos vonalát!

Miután ez a villamos vonal a világ legforgalmasabb járata, ezért a nagyon leterhelt síneket egyszerűbben és jobban javíthatóra cserélik.

A részletekről egészen pontosan ITT tájékozódhatsz kedves utazó, olvasó!

De addig is, elevenítsük fel, milyen a négyeshatos járat hangulata amikor végig utazható!

(Vigyázat, a zsebesek, rossz fiúk, lányok a pótlóbuszokon is munkálkodnak!)

                                              *****

Ha valaki a Széll Kálmán téren (lánykori nevén Moszkva tér) felül a 4-es vagy a 6-os villamosra igazán kalandos utazásra indulhat. Bármelyik megállónál találhat izgalmas látnivalót. Ha a Margit híd Budai hídfőjénél szállna le az utazó, akkor ha kedve támad rá megmártózhat a Lukács fürdő gyógyvízében, vagy meglátogathatja Gül baba türbéjét... valamint itt találkozhat össze igazán kedves magyarokkal, akik túláradó szeretettel veszik körbe különösen az idősebb utasokat. Felajánlják, hogy viszik a csomagjaikat, átsegítik az úton, le- vagy fel a lépcsőn... egészen addig, amíg meg nem szabadítják pénzétől, telefonjától egyéb értékeitől. Itt portyáznak ugyanis a zsebes alvilág pancserei. Ez itt az ő egyik "munkaterületük". A másik  általuk nagyon kedvelt hely a Rákóczi téri megálló. Na, nem a már régóta nem itt "dolgozó" örömlányok miatt, hanem mert ott van a Rákóczi téri csarnok, ahova sok idős ember jár vásárolni. Előfordulhatnak még ilyen nagyon önzetlen, segítőkész emberek a Nyugati pályaudvari megállónál, de az már inkább a profi zsebesek területe.

négyeshatos  pótlóbuszokkal  anélkül

 De utazzunk végig szépen, rendben a négyeshatos vonalán. Nem azért írom egybe a két villamos számát, mert már kezd egy kicsit agyamra menni a meleg vagy más, hanem mert a pesti szlengben fonódott névvé a számuk. Ennek oka roppant egyszerű, a két villamos ugyanazt az utat járja be, kis eltéréssel. A Széll Kálmán (lánykori nevén Moszkva) térről indulva nagy ívű félkanyarral a Körúton végig haladva a Petőfi hídon tér vissza Budára. Csak itt válik szét az útirányuk, a 6-os másik végállomása a Móricz Zsigmond körtér, míg a 4-es Újbuda központjába érkezik. 

A Margit híd pesti hídfőjéhez érve az utazó a Jászai Mari téren szállhat le. Innen érhető el a Vígszínház, kis sétával a Duna korzó. A Jászai Mari tér valamelyik padján ücsörögve bizonyára láthatsz nagyon fontos embereket, politikusokat (!) egészen hétköznapi ember módjára - gyalogolni. Itt van ugyanis a a Fehér Háznak nevezett képviselői irodaház. De mielőtt oda jutnál, egészen biztos, hogy összetalálkozol a kedvelt amerikai filmsorozat ballonkabátos nyomozójának, Columbonak szobrával. Még a kutya is vele van! Érdekes pózban láthatod! Vakarja a fejét, mintha maga sem tudná hogyan került oda, s miért éppen ő?  Állítólag, a szerepet megformáló színész Peter Falk dédapja volt a magyar író és politikus, Falk Miksa. Mivel a szobor a Szent István körút és a Falk Miksa utca sarkán áll, talán rendben is van a történet. Akár igaz, akár nem, a szobor azért színesíti az utca képét.

 

négyeshatos  pótlóbuszokkal  anélkül

Rendszerint itt kínálják a Fedél nélkül című újságot. Vegyél egyet, mert a hajléktalan embereket segítheted vele. Egyébként egy kifejezetten jól megírt, szerkesztett, érdekes lap.

 Innen a Nyugati pályaudvarhoz érkezünk. Itt a Westend és a metró, ha megunnád a felszíni nézelődést vásárolgathatsz mindenféle ketyerét, csilivilit, s mehetsz tovább a metróval.

Az Oktogonnál leszállva akár el is sétálhatsz egészen a Városligetig a fenséges sugárúton, az Andrássy úton. Az ellenkező irányba indulva, érheted el a Nagymező utcai színházi negyedet, többek között az Operettszínházat, a Moulin Rouge-t és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemet.

Következő megálló a Király utca, a buli negyed.A fantasztikus Gozsdu udvar, amit igazán nem kellene kihagyni... Világvárosi hangulat, világvárosi kínálat - mindenből. Nőből, piából, drogból, zsebesből. 

Na, ez itt már a profi zsebesek területe. Itt már nem kis pénzű nyugdijasok toporognak, hanem pénzes turisták kóvályognak, izgalmas kalandokra vágyva. Ha nem vigyáznak - meg is kapják... Váratlan ölelést, csókot szép lányoktól... (ez is a zsebes trükkök egyike) a meglepetést aztán a döbbenet követi, mikor kiderül, hogy a lányokkal együtt eltűnt a pénztárca, a telefon, a márkás óra is...

De még a bankkártyánk adatai is, mert a zsebesek is digitalizálódtak, profi hightech leolvasókkal dolgoznak. Állítólag, ha alufóliába csomagoljuk a bankkártyát, vagy a táskánkat, az legalább az adatainkat megvédi.

 

Hiába, világváros lettünk, világvárosi bűnözéssel, ami nagyon nehezen kezelhető.

négyeshatos  pótlóbuszokkal  anélkül

 

Tovább menve a Wesselényi utcát érintve be is futunk a Blaha Lujza térre. Oda ahol, hajdan a Nemzeti Színház állt. Ami komoly randevúk színhelye volt, még dalban is megénekelték: "Hétre ma várom a Nemzetinél, ott ahol a hatos megáll..." - búgta a múlt század ünnepelt dívája Honthy Hanna. S énekelte az egész város, megfogadva a tanácsot. Aztán a Nemzeti Színházat lebontották, a helyére épített épületben kapott helyett a kor vezető lapjainak a Népszabadságnak és az Esti Hírlapnak a szerkesztősége, a Hírlapkiadó Vállalat és a Szikra Lapnyomda. A főváros akkoriban egyetlen nagyáruházát a Corvint, fémbe burkolták, mert már málladozott a vakolata. Mára a hajdani sajtóközpont már történelem,  a Corvin fém takaróját pedig éppen a közelmúltban fejtették le. Renoválják - reméljük sikerrel.

Minden esetre azért a tér, élhető, járható volt...

Ma már nem annyira az. Tanácsos egy megállóval előbb vagy később leszállni a villamosról, s kihagyni a Blahát. Itt van a legtöbb erőszakos utcai árus, a csoportosan kéregető kiskorú, aki ha nem adsz pénzt - elveszi, kíméletlenül.

Régi zsaruk, öreg rókák mesélik, hogy hajdanában, az "átkosban" profi zsebesek innen indultak "dolgozni". Munkahelyük a négyeshatos volt. Nem legenda, valóban itt működött az alvilág Zsebes Egyeteme, ahol a diákok profiktól tanulták a finom ujj technikákat, az elterelési trükköket, a menekülési útvonalat. Nem csoda, hiszen a négyeshatos akkor is nagyon forgalmas járat volt, mára pedig a világ legforgalmasabb villamos vonala címet is elnyerte. Érdekes, hogy a rendszerváltást követően érzékelhetően lecsökkent a zsebes bűnesetek száma. Az itt dolgozó profik külföldre vándoroltak, akárcsak a fiatalok és a munkanélküliek - a nagyobb bevétel reményében. 

Napjainkra azonban megint helyre állt a régi "rend". Évente megközelítőleg tízezer zsebes bűneset jut a hatóságok tudomására. Ugyanennyire becsülik azoknak az eseteknek a számát, ami nem jut el a hatóságokig, mert nem volt olyan nagy a kárösszeg, hogy a sértett azért vállalja az utána járást a "sosem lesz meg" pénzéért....  

Nem a magyar zsebesek tértek vissza, , ők , köszönik megvannak, jól élnek Bécsben, Grazban, Londonban, Brüsszelben. Budapesten kicserélődött az "állomány". A környező országokból érkezők léptek a távozók helyére. Zsebesek, rablók, koldusok... A gyüjtőpontjuk a Blaha Lujza tér... 

 

négyeshatos  pótlóbuszokkal  anélkül

Engem egyszer kiraboltak a négyeshatoson. Szörnyű volt. A hátsó, használaton kívüli vezető fülkénél álltam a tömegben. Megéreztem, hogy valaki húzkodja a táskámat, kaparászik. Próbáltam előbbre rántani, nem ment, mert aki mellettem állt erősen fogta. Próbáltam ellépni onnan, hogy le tudjak szállni a villamosról, de nem tudtam. A másik oldalon egy férfi nem engedte. Ketten szinte összepréseltek. Próbáltam előre lépni, de ott meg egy hatalmas, széles hát állta az utamat. Erősen neki szorítottak a vezető fülkének. Mikor jobban szemügyre vettem őket, akkor láttam, akkora kigyúrt benga állatok, hogy egyikük lenyelne reggelire. Kivert a hideg veríték, s nem jött ki hang a torkomon. Ők eközben hangosan vitatkoztak valamin, nem magyarul. Szerencsére, mikor meg tudták szerezni a tárcámat, leszálltak a villamosról, mind a hárman... Meg sem kellett néznem a táskámat, hogy megvan-e a pénzem, mert a járdaszigetről kajánul vigyorogtak vissza rám... Sőt! Még a középső újjukkal is bemutattak...  Ők nyertek... hárman, egy ötvenkilós nő ellen... Pedig igazán nem volt mire büszkének lenniük! A zongorista újjú, pengével táskát felvágó elegáns zsebesekhez képest ez az akció sehol nem volt. Semmi ész benne, semmi trükk, semmi elegancia... Inkább szégyellhették volna magukat az amatőrségért....

Hogy járok-e ezek után a négyeshatoson? Persze. Csak tömött kocsiba már nem szállok fel. Megvárom a következőt, hogy legyen ülőhelyem. Biztos, ami biztos. Nem kell sokat várnom, hiszen a négyeshatos az egyik legjobb járata a fővárosnak. Ha az egyik elmegy, néhány perc múlva jön a következő. Százszor jobb és gyorsabb a Körúton villamossal közlekedni, mint kocsival. Aki autóval indul neki, az jobb ha visz magával két napi hideg élelmet, meg pár szem nyugtatót is. A dugó garantált, a Körutat nem ekkora autóforgalomra tervezték.

Nem is értem miért nem tiltják ki onnan az autókat?

Megerősített rendőri védelemmel, a város fellélegezhetne...

 (fotók: Pinterest, Pixabay, turizmusonline.hu, TriHolding)

 Ha van gördülő történetetek írjátok meg bátran! Kíváncsi lennék rá! Izgalmas lehet!

Ide: rollingsztorik@gmail.com